Klachtgerichte full bodymassage

Bij een klachtgerichte lichaamsmassage gaat het er niet zo zeer om of de massage ontspannend ervaren wordt. Er is namelijk een reden waardoor de klachten zijn ontstaan. Vaak komt dit doordat je langere tijd over je eigen grens bent gegaan. Dit gebeurt vaak onbewust, het lichaam protesteert hiertegen en klachten kunnen zich gaan openbaren. Om deze klacht op te lossen, wordt de grens opnieuw opgezocht. Dit wordt bewust gedaan om het lichaam de pijn (spierspanning) te helpen en te kunnen loslaten. Je kunt na de massage nog wel reacties ervaren van het lichaam als vermoeidheid en hoofdpijn of beursheid.

 Acupressuur
Bij een klachtgerichte massage maak ik vaak gebruik van de drukpuntmethode, waarbij op specifieke plaatsen in het lichaam krachtig druk uitgeoefend wordt. Deze methode wordt ook wel acupressuur genoemd.  De term drukpuntmassage is een meer algemene term voor zowel acupressuur als shiatsu-massage en is bedoeld om de acupressuurpunten te manipuleren, met als doel de meridianen weer in goede banen te leiden en verstopping in de meridianen weg te nemen. Op deze wijze worden de meridianen gestimuleerd waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd. De desbetreffende organen of spieren kunnen dan weer normaal functioneren en de klachten zullen hierdoor afnemen of verdwijnen. Al onze organen zijn aan meridianen gekoppeld. Om deze reden wordt elke klacht bij acupressuur behandeld door op een ander deel van het lichaam druk uit te oefenen.
Acupressuur kan bij heel veel klachten effectief zijn. Zo kan het helpen bij klachten als veel voorkomende hoofdpijn, nek- en rugklachten, whiplash, schouderklachten, armklachten, een tennisarm en been- en knieklachten.

Bindweefselmassage
Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam. Dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. Zo’n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen. Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid, maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Triggerpointmassage
Triggerpointmassage is een relatief nieuwe vorm van massage. Hierbij wordt op zoek gegaan naar triggerpoints. Een triggerpoint is een kleine verkramping in een spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding. Deze verkrampingen spelen vaak een belangrijke rol bij talloze lichamelijke ongemakken. Bij triggerpointmassage worden deze ‘spierknopen’ opgezocht en gemasseerd.