Moxatherapie

Moxatherapie:
Een moxastick lijkt op een sigaar en is gemaakt van bijvoetskruid (Artemis Vulgaris). Deze stick wordt aangestoken en gaat gloeien. Moxatherapie is doorgaans  een aanvulling op een acupunctuurbehandeling.  Moxa  wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. Deze wordt op minimaal een cm afstand van het acupunctuurpunt gehouden en heeft een aangename warmtestraling die niet pijnlijk is.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal  de energiestroom ofwel Qi  in de meridianen stimuleren. De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

Een baby in stuitligging draaien met moxa:
Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

Alle voordelen van moxa-therapie op een rijtje:
-De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.

-De behandeling is niet belastend voor de moeder en kind. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.
-Er zijn geen bijwerkingen bekend.
-In 75% van de gevallen draait het kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap uitgevoerd word.
-Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.
-De behandeling kan na duidelijke instructies thuis plaatsvinden doordat het heel eenvoudig te leren is.
-De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-.